In Balans

to keep your balance, you have to keep moving

Balanskompas biedt verschillende mogelijkheden om jezelf of je bedrijf in balans te brengen en te houden. Balanskompas richt de aandacht op preventie. Hierbij staat de werkplek centraal. Voor kinderen begint dat op de basisschool,  voor volwassenen bij hun werkzaamheden zoals bijvoorbeeld beeldschermwerk.

Bewustwording geeft gedragsverandering; hoe beweeg je je op je werkplek? Is er voldoende afwisseling? Ben je je bewust van je houding? Leer weten en voelen welke houdingen belastend zijn, hoe je dat kunt veranderen en wat je daar tegenover kunt zetten. Met deze kennis verhoog  je je persoonlijke belastbaarheid en wordt de kans op klachten verkleind. Het is hierbij essentieel dat het gekozen programma aansluit bij de vraag.

Yoga

Wekelijks zijn er yoga lessen op dinsdagavond en vrijdagochtend. Dinsdag in het Dorpshuis van Pieterburen van 19.30-20.30 en vrijdag op het Suikerterrein in Groningen bij MEER, van 10.30-11.30. Voor meer info mail even naar yoga@balanskompas.nl of bel met Petra Weel 06-28138159

Yoga op het Wad

In de zomer zijn er meerdere mogelijkheden om mee te gaan met de bijzondere yogatocht naar Engelsmanplaat die worden georganiseerd door MEER Groningen. Het is een unieke ervaring die iedere yoga liefhebber een keer meegemaakt moet hebben. Volledig een worden met de elementen temidden van dit prachtige gebied en op de bodem van de zee staan om yoga te doen… Voor deze tochten kun je alle info vinden (en aanmelden) via www.yogaophetwad.nl

Beeld Bijstellen

Beeld Bijstellen is een preventief programma voor jongeren in de groei. Middels oefeningen om de ‘juiste’ houding aan te nemen wordt bewustwording van houding gecreëerd en bevorderd. Het is tevens een programma voor leerkrachten en ouders om deze gedragsverandering te ondersteunen.

Beeld Bijstellen is een project van Balanskompas

Aanleiding

Landelijke kranten brachten volop het nieuws: de gameboyrug (of zitbochel) is een nieuw probleem voor kinderen en jongeren in de groei. Dit komt door het gebruik van handhelds zoals de gameboy, smartphones en tablets. De aandoening staat bekend als gameboyrug en orthopeden zien steeds meer kinderen met dit probleem.

Recente onderzoeken wijzen uit dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar al de rug heeft van een 50-jarige. Urenlang voorovergebogen boven je iPad is net zo slecht voor je rug als sommige vormen van kinderarbeid. De kinderen zelf hebben daar nog niet altijd klachten van. Omdat kinderen nog niet volgroeid zijn kan een vergroeide rug nog worden gecorrigeerd met oefeningen of braces, maar wie eenmaal volwassen is krijgt het moeilijker. Het is daarom belangrijk dat kinderen zich nu al meer bewust worden van hun houding. Veel hangt af van de manier waaróp bewogen wordt. Zitten is statisch belasten en dat is zwaar. Een kwartier rechtop zitten op een bal of kruk is vervolgens vaak moeilijk vol te houden.

Opzet

Doel van het programma ‘Beeld Bijstellen’ is het voorkomen van rugklachten, kans (klachten van armen, nek en schouders) en hoofdpijn bij jongeren in de groei. Het programma zal plaatsvinden op scholen, zowel basis- als middelbare scholen, waar klassen in groepsverband aan zullen deelnemen. Het programma bestaat uit een totaal van vijf bijeenkomsten: gedurende de eerste drie weken één maal per week en daarna twee follow-ups na een periode van 3 maanden.

Ook Beeld Bijstellen op school? Voor aanvragen en informatie mail of bel Petra Weel, info@balanskompas.nl, 06-28138159